Prioritizarea si prioritatile

In ultima vreme intalnesc tot mai multi oameni care se pierd in detaliile goanei de la o zi la alta, de la o saptamana la alta, de la Craciun la Paste si de la Paste la Craciun. Pentru cei mai neimpliniti dintre ei, goana se desfasoara de la un concediu de vara la urmatorul. Ce se intampla insa cu viata in afara concediilor, ale sarbatorilor sau weekendurilor? Pentru ca viata este plina de o gramada de alte momente. 

Cei care au impresia ca timpul trece repede si numara doar zilele pana la vacanta, weekend sau concediu sunt cei ale caror momente pot foarte usor sa se piarda in neantul necrutator al timpului. Pentru ca timpul este o fiinta care inghite toate acele momente pe care nu le traim, nu le valorificam, nu le potentam. Cu alte cuvinte, daca noi nu le “folosim”, minutele, orele, zilele si chiar anii nostri se scurg, parca rapiti de forta nimicitoare a timpului. 

Motivul pentru care decupam dintr-un an sau dintr-o zi doar cateva momente, uneori nici pe acelea, este datorat faptului ca lasam evenimentele sa treaca pe langa noi, ca nu traim in prezent, ci asteptam sa se faca ora 18 sau sa vina vinerea ori luna august. Cei care simt asta, cunosc prea bine faptul ca atunci cand astepti sa treaca timpul, el ajunge sa treaca, intr-adevar, dar ia cu aceeasi graba si ceea ce aparent asteptam sa vina. Orice ora din viata noastra de care nu ne bucuram, pe care nu o valorificam este intr-un anumit sens pierduta pentru totdeauna, fara sa putem sa o recuperam. Si asa trec saptamanile, lunile si anii, indiferent daca noi le-am trait, daca noi le-am dat valoare si sens sau nu. 

A da sens timpului inseamna sa raportez clipa la ceea ce are sens pentru mine, la o motivatie superioara, pe care o pot stabili doar in raport cu prioritatile mele in viata. Iar stabilirea prioritatilor este un pas esential in dezvoltarea personala a fiecarui om care doreste sa isi gaseasca implinirea si echilibrul mai devreme sau mai tarziu. 

Ce sunt prioritatile? Prioritatile sunt acea serie de oameni si activitati care au pentru mine cea mai mare importanta in raport cu timpul si cu dezvoltarea mea. Daca, de pilda, a spala vasele seara imi ocupa timpul in care as putea sta alaturi de copilul meu inainte de culcare, pentru a gasi momente intime de impartasire despre experientele zilei, a stabili prioritatile inseamna ca pot lasa vasele nespalate, pentru ca este mai importanta relatia mea cu micutul decat vasele. La fel stau lucrurile si cu ceea ce este important pentru mine la nivel personal. Daca pentru mine sanatatea este o prioritate, atunci voi investi in sanatate mai multe resurse decat in lucruri pe care le-as fi facut pana acum din complezenta, politete sau comoditate. Cel mai bun criteriu pentru a vedea clar prioritatile noastre este un exercitiu de imaginatie in care sa ne punem in postura de a presupune ca in scurt timp am muri; atunci am vedea cu claritate care sunt lucrurile pe care le-am regreta, care sunt activitatile sau oamenii cu adevarat importanti pentru noi, in care merita sa investim. 

Prioritizarea si prioritatile constituie stele calauzitoare in calatoria vietii. Cand avem aceste stele calauzitoare clare in constienta noastra, putem valorifica timpul dedicat activitatilor cotidiene si putem pretui intalnirile cu cei din jur cu adevarat. Atunci, experienta de la job devine o intalnire cu alti oameni, drumul spre casa un prilej de a admira natura sau orasul, timpul liber o ocazie de a ne darui acelor parti din viata noastra fara de care am fi nefericiti la plecarea noastra de pe pamant. A ne identifica si ingriji prioritatile este o responsabilitate fata de noi insine.  


Articol de Prof. Dr. Sebastian Stănculescu


Toate materialele sunt proprietatea noastră exclusivă, fiind protejate de legile dreptului de autor, confidențialitate și protecția datelor Legea nr. 8/1996 (republicată); Directiva CE 24/2006 și Legea nr. 363/2018.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *