Rugăciunea de dimineață după părintele Arsenie Boca

Am stat mult să mă gândesc dacă este bine să scriu un articol despre Părintele Arsenie Boca, datorită respectului pe care i-l port Avvei. Căci în ultima vreme a scrie sau a vorbi despre Părinte mi se pare că aduce un deserviciu misiunii sale autentice. Oameni care nu îl cunosc, care nu s-au apropiat nici cărturărește, nici duhovnicește de opera sa au lansat o cultură întreagă a icoanelor și zicerilor lui Arsenie Boca. Iar acest lucru mă întristează profund. Căci Părintele a fost un om modest, retras, care a vorbit despre mari Taine ale cunoașterii și creștinismului cosmic în cercuri mici, restrânse, în conversații private, iar a vulgariza prin expunere și difuzare publică aceste adevăruri șoptite le face să își piardă sensul și să fie deseori greșit înțelese de mare parte din cei care le întâlnesc pe aceste căi. Putem aprecia faptul că, deși a fost  puțin cunoscut în viață, acum este cunoscut în întreaga ortodoxie, însă acest lucru riscă să devină tot mai mult un fapt comercial și lipsit de sens mai profund.

Pentru acest motiv articolul meu despre viața și opera Părintelui Arsenie Boca va mai aștepta un timp până să apară, pentru că sunt prea tulburi apele din jurul persoanei sale acum. Voi împărtăși în aceste rânduri o parte din experiența mea cu rugăciunea de dimineață a Părintelui, care mi-a însoțit drumul personal meditativ mult timp. Sper astfel că cei care au nevoie de o rugăciune sau de un fundament pentru meditație la începutul zilei pot găsi aici câteva observații utile.

Pentru că circulă pe internet și în broșuri editate de Biserică mai multe versiuni ale acestei rugăciuni, eu am optat pentru varianta pe care am primit-o de la discipoli de-ai părintelui care l-au avut ca duhovnic în anii ’80. Este versiunea pe care o consider cea mai profundă și alături de care mi-am început mult timp ziua.

Rugăciunea începe cu una din temele profunde ale creștinismului, prezente puternic în cadrul primelor comunități de creștini, care înțelegeau prin versetul: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie (Matei 16:24) o adevărată dezbrăcare de egoismul nostru nesănătos, care ne face să ne implicăm în nimicuri sau lucruri fără sens, născând conflicte și supărări în raport cu cei din jurul nostru.

A fi luminos toată ziua constituie o temă a conștienței, a lucidității și a responsabilității noastre pentru fiecare clipă, străduindu-ne să rămânem într-un raport treaz cu Adevărul și cu Binele.

Cele trei (patru în unele versiuni ale rugăciunii) adresări către Hristos, Cel care pășește între oameni în Taină, aduc în conștiență unul dintre faptele de viitor ale mesajului creștinismului. În cadrul rugăciunii din grădina Ghetsimani relatată de Ioan Evanghelistul sunt puse bazele acestui mister al venirii Sale în Taină astfel: „Eu întru ei şi Tu [Tatăl] întru Mine” (Ioan, 17:23), ca formă de împărtășire, de comuniune cosmică uman-divină. Acest adevăr al împreunălucrării dintre oameni, unde Hristos poate coborî între noi când avem inimile curate și Îl putem primi, este exprimat în  Evanghelia după Matei: Că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor  (Matei 18:20).

Un îndemn-rugăciune de mare profunzime mistică și inițiatică este formulat în finalul rugăciunii. A putea avea conștiența lui Hristos, a putea privi prin ochii Săi lumea, constituie unul dintre idealurile umane cele mai înalte. Când omul poate privi lumea ca prin ochii lui Hristos, prin conștiența superioară a lui Dumnezeu, atunci tot ceea ce provine din egoismul epocii actuale și din lipsa de înțelegere sau de responsabilizare pentru problemele lumii noastre și ale celor din jur s-ar topi sub căldura unei iubiri autentice pentru oameni și Pământ. A iubi precum iubește Hristos completează vederea prin ochii Săi și presupune o ridicare a noastră din noi înșine într-un mod cu totul special, spre a naște Omul Superior din noi.

Rugăciunea de dimineață scrisă de Părintele Arsenie Boca constituie un ajutor real în dezvoltarea unui alt mod de a începe ziua la pășirea în lumea Pământului, în fiecare dimineață. Acest mod nou de a ne raporta la fiecare zi ne sprijină în strădania interioară de a deveni mai morali, mai responsabili și mai conștienți de ceea ce este esențial cu adevărat pentru viața omului în raport cu cele veșnice, cu eternitatea.

(Sebastian Stănculescu)


Rugăciune de dimineață după părintele Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, ca să rămân cu pace în Tine, că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac și astfel, ținând la mine, să Te pierd pe Tine!

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte și în inimă mai mult decât fulgerul pe cer, ca să fiu luminos toată ziua aceasta!

Doamne, Cela ce vii în Taină între oameni, ai milă de noi, ia-ne de mână și ne condu cu Lumina Ta pe Calea Adevărului Tău, la Viață. Înfierbântează, Doamne, inimile noastre pentru Tine, ca să trecem frumos și cu folos darul acestei zile!

Ajută-ne, Doamne, să ne vedem pe noi înșine în Lumina cea Adevărată, ca să ne înțelegem greșelile și dă-ne un impuls puternic să ne îndreptăm necontenit, mergând pe calea desăvârșirii!

Doamne, Cela ce vii în Taină între oameni, ai milă de noi, vino și Te sălășluiește întru noi, împreună cu Tatăl și cu Duhul Tău cel Sfânt! Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul și mintea rămân neputincioase!

Doamne, Cela ce vii în Taină între oameni, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârșiți și cât ești de aproape de sufletele noastre! Fă-ne să-ți dorim prezența și apropierea necontenit, astfel trăind conștient, rămânând în Tine, cultivând gânduri alese și dăruind iubire din toată inima!

Doamne, Lumină sfântă, luminează lumina Ta peste noi și te sălășluiește întru noi,  ca să vedem lumină prin ochii Tăi, ca să Te vedem pe Tine în toată făptura pe care o întâlnim!

Doamne, învață-ne să iubim așa cum ne iubești Tu pe noi și fă-ne să trăim în veci prin Viața Ta!

Lumina și Bucuria noastră, slavă Ție!

Amin.