Violență în familie

De ce

În România există în continuare o mulțime de cazuri de copii și femei care sunt victime ale violenței domestice. Cauzele cele mai răspândite sunt consumul de alcool urmat de instabilitatea financiară a familiei. În ultimii ani am lucrat cu zeci de femei și copii victime ale violenței în familie și am înțeles că ne confruntăm încă în mileniul trei cu probleme foarte nemoderne, anume credința în inegalitatea de putere a sexelor și acceptarea violenței ca pedeapsă pentru înșelarea așteptărilor celuilalt, uneori justificată prin argumente de tip teologic („femeia trebuie să se supună bărbatului ei” sau „copiii trebuie să fie plecați voinței părinților, care au drept de viață și de moarte asupra lor”).

În fața violenței domestice niciun om integru și modern nu trebuie să tacă, pentru că victimele acesteia sunt deseori incapabile de a ieși din situația în care se află tocmai datorită fricii și prejudecăților. Unele victime se tem că vor fi agresate sau abuzate și mai mult dacă își iau apărarea, altele se tem că vor ajunge pe străzi, fără nicio șansă de a-și reconstrui viața într-un alt cuplu.

Violența domestică sau „bătaia de acasă”

„Bătaia de acasă” este cel mai des o soluție rapidă pentru a rezolva luptele de putere și a demonstra cine este „șeful” în casă. Recurgerea la violență fizică și emoțională este o modalitate abuzivă de a impune voința proprie asupra altora. Deseori ea reprezintă doar o modalitate de defulare a unei serii ample de frustrări personale nerezolvate, în momente de disperare sau în stare de ebrietate.

În România există multe expresii tradiționale și proverbe care conțin urme arhaice ale unei mentalități care accepta violența fizică drept o modalitate de educație, de supunere sau de a face dreptate în gospodărie, precum: „bătaia e ruptă din rai” (este sfântă), „bătaie de joc” (fără motiv, azi cu sensul de batjocură), „a pune ceva la bătaie” (a oferi)  sau „a stinge în bătaie” (a potoli pe cineva prin bătaie).

În acest moment al dezvoltării culturale și sociale a omenirii niciun om nu ar trebui să mai fie agresat. Fiecare ființă umană are dreptul la siguranță și stabilitate, la integritate corporală și nimeni nu are dreptul de a interveni în acest drept, indiferent că este părinte, soț sau soție într-un cuplu. Cel mai des femeile și copiii abuzați nu îndrăznesc să își ia apărarea și nici nu au curajul de a ieși din relații în care sunt supuși violenței domestice pentru că nu cred că pot găsi căi spre o viață diferită. Așa că acceptă violența ca pe un compromis alături de care decid cu resemnare să trăiască o viață întreagă.

Uneori este necesar ca cineva să le amintească victimelor violenței domestice că au dreptul de a solicita agresorilor să le respecte demnitatea personală, că au dreptul să se apere și că pot mereu să o ia de la început într-o altă familie dacă violența nu poate înceta pe cale amiabilă, prin discuții.

Ai nevoie de ajutor?

Dacă cunoști persoane care sunt victime ale violenței domestice și au nevoie de consiliere sau îndrumare, dacă ești însuți o victimă a violenței domestice și simți nevoia de a participa la întâlniri de consiliere, apelează cu încredere la serviciile gratuite oferite pentru aceste cazuri.

Îi invit în acest fel pe cei care sunt victime ale violenței domestice și au nevoie de consiliere gratuită să mă contacteze fără rezerve la contact@sebastianstanculescu.ro pentru a fi direcționați către colegi și prieteni care le pot veni în ajutor în diverse orașe din țară.

Vrei să ne ajuți?

Lucrul cel mai important în domeniul social este să fim treji și să punem un umăr acolo unde este necesar. Îi invit pe cei care doresc să vină în ajutorul victimelor violenței domestice să mă contacteze pentru a putea să îi pun în legătură cu persoanele pe care le cunosc în această situație. De ce au ele nevoie cel mai frecvent? De îndrumare, consiliere sau terapie, de un adăpost temporar, de un job cu o posibilă relocare pentru a scăpa de agresor, de prieteni și activități culturale unde pot fi sprijiniți să înceapă o nouă viață. Aștept cu bucurie mesajele celor care vor să ne sprijine în acest proiect, pentru că singuri este greu să facem ceva sustenabil și cu sens.

Avem nevoie de ajutor din partea unor psihologi și oameni binevoitori, așa că vă rugăm să ne contactați la contact@sebastianstanculescu.ro pentru a putea organiza o rețea de ajutorare cât mai bine răspândită în țară pentru a susține victimele violenței domestice. Vă mulțumim!

Pentru proiect,

Sebastian Stănculescu