De ce nu spunem adevarul?

saptamana trecuta am castigat o batalie cu mine insumi: mi-am redobandit o parte semnificativa din timpul meu liber in raport cu un proiect la care am contribuit foarte mult cu timpul si cu energia mea.

adica mi-am amintit de mine, de faptul ca am si eu viata mea si ca eu nu sunt un proiect. Deseori ne prinde bine sa ne amintim de asta ca sa nu exageram, mai ales cei care suntem workoholici si vrem sa ajutam, vrem sa ne implicam, vrem sa oferim nu numai o mana de ajutor, ci doua sau chiar trei (noroc ca Bunul Dumnezeu ne-a dat doar doua).

in situatia creata in proiect a fost asa ca cineva nu a putut sa fie sincer si sa imi spuna adevarul, pentru ca acel adevar era incomod pentru persoana care l-ar fi rostit. Asa ca am fost aburit cu alte mici lucruri care ocoleau adevarul. Ce am facut eu? Pai e simplu. Nici eu nu am spus adevarul meu, adica acela ca ma simt neindreptatit si mintit. Politicos, am tacut. Si atunci am clocit fiecare doua neadevaruri si mai mari.

cand buba s-a spart, a fost foarte important sa ma intreb de ce nu am spus adevarul la timp si am revizuit motivele pentru care oamenii in general nu sunt sinceri in diverse moduri.

asta este o lista de motive pe care le-am gasit si care au toate in comun cate o forma de frica:

  • frica de a-l dezamagi pe celalalt (amuzant e ca uneori vrem sa-l amagim ca am fi ce vrea el sa parem)
  • frica de a fi certat (ca un copil mic, nu vrem sa fim pusi la colt, caci ne diminueaza stima de sine)
  • frica de a fi criticat/judecat (pentru ca vrem sa fim apreciati si perfecti, ne dorim infailibili)
  • frica de a fi tras la raspundere / de a-ati asuma o greseala (pentru ca nu ne-am asumat cu maturitate o fapta)
  • frica ca nu vei mai fi iubit daca esti sincer (adica a vrea sa fii iubit pentru altceva decat pentru ceea ce esti de fapt, tot din ciclul aburelilor confortabile)
  • frica de a fi respins sau parasit (care cu siguranta se vindeca atunci cand suntem nesinceri si ascundem lucruri si nimeni nu ne va mai respinge sau parasi vreodata)

as zice ca din aceste motive oamenii nu spun adevarul in general.

si cred ca este important ca fiecare sa isi aminteasca din cand in cand sa actioneze conform adevarului, din libertate, si nu din frica sau politete.